Κέντρο μελισσοκομίας Μπατσή


Μελισσοκομία Μπατσής σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Η μονάδα μας ιδρύθηκε το 1985. Η περιοχή όπου εδρεύουμε είναι κοντά στα Ιωάννινα (8 χλμ.), έξω από το χωριό Κατσικάς. Οι κτιριακές της εγκαταστάσεις και πολύ μικρό μέρος του εξοπλισμού της εντάχθηκε στο νόμο 1262/82 και στο όνομα της μητέρας της οικογένειας Μαργαρίτα Μπατσή.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν τότε στη μονάδα είναι ένα διώροφο στεγασμένο μελισσοκομείο (θερμαινόμενο) 250 τ.μ., όπου στεγάζονται μόνιμα 317 μελισσοσμήνη από τα οποία εκτρέφονται μητέρες μελισσών (βασίλισσες) και εξάγεται και Βασιλικός Πολτός. Από τα μελισσοσμήνη συνήθως δε συλλέγεται μέλι γιατί δεν επαρκεί για την παραπάνω εκτροφή. Ακόμη υπάρχει ένα ακόμα κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία της επιχείρησης, το εργαστήριο τεχνητής σπερματέγχυσης βασιλισσών μελισσών , το εργαστήριο εξέτασης ασθενειών και σπέρματος, το εργαστήριο εξαγωγής Βασιλικού Πολτού, το εργαστήριο εξαγωγής και τυποποίησης μελιού, γύρης και πρόπολης.

Αργότερα το 1990 αγοράσθηκαν δύο αγροτεμάχια (2500 τ.μ.) και προστέθηκαν στις εγκαταστάσεις τρεις μεγάλες αποθήκες 150 τ.μ., 90 τ.μ. και 90 τ.μ. όπου στη συνέχεια στον ένα χώρο μετεγκαταστάθηκε ο χώρος για την εξαγωγή και συσκευασία μελιού καθώς και των υπολοίπων προϊόντων.

Τα τρία παιδιά της οικογένειας Ζαχαρίας, Δημήτρης, Λαμπρινή σπούδασαν Τεχνολόγοι γεωπόνοι και έκαναν πτυχιακές εργασίες με τη βοήθεια του κέντρου στη μελισσοκομία. (Θέματα: «Εκτροφή βασιλισσών με τη βοήθεια τεχνητής σπερματέγχυσης», «μηχανοτεχνικός εξοπλισμός στη μελισσοκομία», «ο ρόλος της μέλισσας στα οπωροφόρα δέντρα & μελισσοκομικά φυτά».)

Το 1998 εντάχθηκαν στο νόμο 2520/97 σαν νέοι μελισσοκόμοι. Για το μεγαλύτερο γιο καθώς και για τη σύζυγό του Μαρία, η οποία ασχολείται και αυτή στο χώρο της επιχείρησης, έχει συνταχθεί και εγκριθεί σχέδιο βελτίωσης συνολικού ποσού περίπου 100000 € και εξοπλίστηκε η μονάδα με σύγχρονο εξοπλισμό.

Το 80% της δραστηριότητας της μονάδας είναι η βελτίωση της μέλισσας με εισαγωγή γενετικού υλικού σχεδόν όλων των Ευρωπαϊκών φυλών και η δημιουργία υβριδίων με διάφορες διασταυρώσεις και με τη μέθοδο της τεχνητής σπερματέγχυσης.

Ειδικά για την τεχνητή σπερματέγχυση η μονάδα είναι πρωτοπόρος αφού είμαστε οι πρώτοι που ασχοληθήκαμε επαγγελματικά στην Ελλάδα αφού ακόμη και τα κρατικά πανεπιστήμια ήταν πολύ πίσω στον τομέα αυτό.

Η μέθοδος της τεχνητής σπερματέγχυσης διδάχθηκε στη μονάδα μας το 1987 από τον κορυφαίο του είδους Γερμανό καθηγητή Peter Shley. Σ' αυτή την επίδειξη είχαν προσκληθεί εκπρόσωποι του Υπουργείου Γεωργίας και του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη η μέθοδος της τεχνητής σπερματέγχυσης εφαρμόζεται εδώ και αρκετές δεκαετίες από το 1940. Η πρόοδος της μονάδας σε αυτό τον τομέα αναγνωρίστηκε και η επιβράβευση έρχεται συχνά από τους ευχαριστημένους πελάτες μας ανά όλο τον κόσμο.

Παράλληλα με τη μέθοδο της τεχνητής σπερματέγχυσης εφαρμόζεται και η φυσική γονιμοποίηση των βασιλισσών με ανεξέλεγκτη σύζευξη. Την άνοιξη του 1990 εγκαταστήσαμε και σταθμό ελεγχόμενης φυσικής σύζευξης βασιλισσών στο μικρό νησάκι της Κορωνησίας Άρτας όπου υπάρχουν οι συνθήκες για το σκοπό αυτό.

Η σύζευξη των βασιλισσών γίνεται μόνο στον αέρα και σε απόσταση μέχρι 7 χιλιομέτρων από τη θέση της κυψέλης. Για να έχουμε λοιπόν ελεγχόμενη φυσική σύζευξη πρέπει να υπάρχει μία απομονωμένη περιοχή όπου θα είμαστε σίγουροι για τη μη ύπαρξη άγριου μελισσοσμήνους σε απόσταση 7 χιλιομέτρων και άνω καθώς και τον αποκλεισμό εισαγωγής άλλων κυψελών.

Γενικότερα όμως ο μοναδικός ασφαλής τρόπος ελέγχου των αρσενικών στην Ελλάδα είναι η τεχνητή σπερματέγχυση. Έτσι μπορούμε να εκτρέφουμε καθαρές σειρές για εκτροφή καθώς και ελεγχόμενες διασταυρώσεις με πρόγραμμα.

Μετά τα μέσα Μαΐου όλα τα κυψελίδια σύζευξης μεταφέρονται κοντά στην έδρα της μονάδας στα Ιωάννινα όπου θα παραμείνουν όλο το καλοκαίρι.

Αναλυτικότερα το κέντρο μελισσοκομίας Μπατσής, διαθέτει τις παρακάτω βασίλισσες:

  • Βασίλισσες όλων των ευρωπαϊκών φυλών με επιλογή καθαρές σειρές με τεχνητή σπερματέγχυση για εκτροφή.
  • Βασίλισσες με τεχνητή σπερματέγχυση χωρίς επιλογή κηφήνων για παραγωγή.
  • Βασίλισσες με φυσική γονιμοποίηση και ανεξέλεγκτη σύζευξη για παραγωγή.

Οι παραπάνω βασίλισσες αποστέλλονται στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες που επιτρέπεται η εισαγωγή βασιλισσών.

 

Το όνομα της επιχείρησης "Μελισσοκομία Μπατσή" είναι πασίγνωστο σε όλη την Ευρώπη στο χώρο της μελισσοκομίας και είναι συνώνυμο με τα ποιοτικά προϊόντα που παράγει.

Ακόμη η μονάδα μας διαθέτει και τα υπόλοιπα μελισσοκομικά προϊόντα της στην τοπική κοινωνία της πόλης μας καθώς και σε ορισμένα καταστήματα της Αθήνας.

Στη μονάδα απασχολούνται αποκλειστικά τα μέλη της οικογένειας 3 παιδιά, σύζυγος της κόρης και η σύζυγος του ενός γιου ενώ πρωταρχικό και συμβουλευτικό ρόλο έχει ο πατέρας και ιδρυτής Ιωάννης Μπατσής.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την περιοχή μας: www.epirus.org. Για οποιαδήποτε πληροφορία πρόσβασης, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Φωτογραφίες: