Προϊόντα

Το κέντρο μας βρίσκεται στα Ιωάννινα και άρχισε να λειτουργεί το 1985. Είναι μια επιχείρηση που σαν σκοπό είχε και έχει την παραγωγή όλων των προϊόντων της μέλισσας και την εκτροφή και βελτίωση των βασιλισσών. Αφοσιωμένοι στο θαυμαστό κόσμο της μέλισσας δίνουμε μεγάλη σημασία στη σωστή συλλογή και παραγωγή των προϊόντων της μέλισσας ώστε αυτά να φτάνουν στον καταναλωτή στην καλύτερη δυνατή κατάσταση (προσεκτική μεταχείριση των προϊόντων από την παραγωγή ως τη συσκευασία). Όλα τα μελισσοκομικά προϊόντα περιέχουν στοιχεία πολύτιμα για τη σωστή διατροφή του ανθρώπου, ειδικά σήμερα που η ζωή μας έχει γίνει τόσο δύσκολη. Έτσι μπορεί να ακούσετε για τη μελισσοθεραπεία, έναν κλάδο που ασχολείται πέρα από τη διατροφή με τα μελισσοκομικά προϊόντα και με τη φαρμακευτική τους δράση.

Από τη σειρά μελισσοκομικών φυσικών τροφών «Αμβροσία»:

 • Μέλι
 • Μέλι με βασιλικό πολτό / φρέσκος βασιλικός πολτός
 • Μέλι με πρόπολη / πρόπολη διάλυμα σε οινόπνευμα/ πρόπολη αλοιφή/ πρόπολη σε σκόνη
 • Μέλι με γύρη / γύρη νωπή - αποξηραμένη ή σε σκόνη
 • Τονωτικό κοκτέιλ αμβροσία

Μελισσοθεραπεία:

Τι είναι η μελισσοθεραπεία; Είναι η φαρμακευτική χρήση των μελισσοκομικών προϊόντων, του μελιού, της γύρης, της πρόπολης, του βασιλικού πολτού, του κεριού και του δηλητηρίου. Η μελισσοθεραπεία είναι τόσο παλαιά όσο η ίδια η μελισσοκομία. Γι' αυτήν είχε γράψει ο Ιπποκράτης ενώ υπάρχουν αναφορές σε κινέζικα κείμενα. «Μελισσοθεραπεία είναι η θεραπεία των ασθενειών του ανθρώπου με προϊόντα που μαζεύονται, μετουσιώνονται είτε εκκρίνονται από τη μέλισσα και ιδιαίτερα το μέλι, η γύρη, ο βασιλικός πολτός, η πρόπολη και το δηλητήριο των μελισσών.» Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στη μελισσοθεραπεία είναι κυρίως είτε θεραπευτικά για όλον τον οργανισμό του ανθρώπου είτε ενεργούν προληπτικά κατά όλων των ασθενειών. Η μελισσοθεραπεία για τα περισσότερα προϊόντα (εκτός του δηλητηρίου των μελισσών που απαιτεί κάποιους κανόνες εφαρμογής) αποφεύγει κατά γενικό κανόνα και μέσα στο πλαίσιο των συνιστώμενων δόσεων, κάθε πρόβλημα απαγόρευσης.

Το μέλι - Ένας αληθινός θησαυρός υγείας και δύναμης:

Η αξία του μελιού έχει εκτιμηθεί από τα πανάρχαια χρόνια. Υπάρχουν αναφορές σε Αιγυπτιακούς παπύρους 3500 χιλιάδων ετών για τις θεραπευτικές του ιδιότητες που έχει το μέλι. Ο Αριστοτέλης πίστευε ότι το μέλι παρατείνει τη ζωή. Το νέκταρ αποτελούσε την αμβροσία την τροφή των αθάνατων θεών του Ολύμπου. Θρεπτική αξία μελιού: Τα ζάχαρα του μελιού είναι απλά, απορροφούνται αμέσως από τον οργανισμό γι' αυτό και είναι μία γρήγορη πηγή ενέργειας για τους αθλητές, τα παιδιά, τους αρρώστους και για κάθε ταλαιπωρημένο οργανισμό. Το μέλι περιέχει ιχνοστοιχεία, που παίζουν σπουδαίο ρόλο στο μεταβολισμό και τη θρέψη. Το μέλι έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό και γενικά συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Η κατανάλωση μελιού βοηθά στη γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας σε περιπτώσεις αναιμίας, λόγω του σιδήρου που περιέχει. Βοηθά σημαντικά στον ταχύτερο μεταβολισμό του οινοπνεύματος με αποτέλεσμα να απαλλάσσεται κανείς γρηγορότερα από την κατάσταση μέθης.

Το μέλι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη που βοηθά ιδιαίτερα τα άτομα που λόγω καθιστικής εργασίας υποφέρουν από δυσκοιλιότητα. Το μέλι έχει αντιμικροβιακή δράση και εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων και άλλων παθογόνων μικροοργανισμών. Έχει θετική επίδραση στην επούλωση, τον καθαρισμό και την απολύμανση πληγών.

Είδη μελιού: Δύο είναι οι κύριες κατηγορίες:

Το ανθόμελο, που παράγεται από το νέκταρ των λουλουδιών, και το μέλι των μελιτωμάτων που παράγεται από το χυμό των κωνοφόρων και άλλων δασικών φυτών.

Η κάθε κατηγορία μελιού έχει τις εξής ιδιομορφίες και χαρακτηριστικά που την κάνει να ξεχωρίζει από τις άλλες:

 • Πορτοκαλιάς: Είναι ανοιχτόχρωμο με εξαιρετική γεύση ενώ κρυσταλλώνει σε ένα με δύο μήνες.
 • Θυμαρίσιο: Είναι αρωματικό ανοιχτόχρωμο μέλι με ευχάριστη γεύση και κρυσταλλώνει σε 6 - 12 μήνες από την παραγωγή του.
 • Ερείκης: Ονομάζεται και «σουσουρίσιο» μέλι. Είναι προϊόν με υψηλή θρεπτική αξία, γι' αυτό διατίθεται κύρια από καταστήματα υγιεινής διατροφής. Είναι σκοτεινόχρωμο με χαρακτηριστική γεύση και οσμή. Κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα 1 - μήνες.
 • Τριφυλλιού - ακακίας: Ανοιχτόχρωμο μέλι με ευχάριστη γεύση και λαμπερή εμφάνιση.
 • Κωνοφόρων - δασόμελα: Περίπου το 70% της παραγωγής στην Ελλάδα. Είναι ιδιαίτερα γλυκό με πλεονέκτημα την ιδιότητά του να μην κρυσταλλώνει.

Κρυστάλλωση μελιού και ποιότητα: Η κρυστάλλωση του μελιού είναι φυσικό φαινόμενο και δεν προξενεί καμία αλλαγή στη θρεπτική και βιολογική ιδιότητα του μελιού. Ένα κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι χαλασμένο ούτε νοθευμένο. Το κρυσταλλωμένο μέλι ρευστοποιείται εύκολα σε μπεν - μαρί (45 C) χωρίς να χάσει καμία από τις βιολογικές και θρεπτικές του ιδιότητες.

Το μέλι "Αμβροσία" υπάρχει σε γυάλινη συσκευασία του ενός και του μισού κιλού.

Η γύρη των μελισσών - Η πιο πλήρης φυσική τροφή:

Η γύρη είναι προϊόν που συγκεντρώνουν οι μέλισσες για τη διατροφή τους από διάφορα λουλούδια. Είναι η πλουσιότερη φυσική τροφή σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, απαραίτητα αμινοξέα, ορμόνες, ένζυμα και άλλα χρήσιμα συστατικά για τη διατροφή μας.

Είδος τροφής Ισολευκίνη Λευκίνη Λυσίνη Μεθειονίνη Φαινιλανίνη Θρεονίνη Τρυπτοφάνη Βαλίνη Σύνολο
Κρέας 0.93 1,23 1,45 0,42 0,66 0,81 0,20 0,91 6,58
Αυγά 0,85 2,17 0,93 0,39 0,69 0,67 0,20 0,90 6,80
Τυρί 1,74 2,63 2,34 0,80 1,43 1,38 0,34 2,05 12,71
Γύρη 4,50 6,70 5,70 1,82 3,90 4,00 1,30 5,70 33,62
Πίνακας 1: Σύγκριση θρεπτικής αξίας γύρης με άλλα προϊόντα (mg/100 gr τροφής)

Από το διπλανό πίνακα φαίνεται ότι η γύρη υπερτερεί σημαντικά σε απαραίτητα αμινοξέα σε σχέση με τις πιο πάνω τροφές. Η γύρη όταν χρησιμοποιείται πριν και κατά τη διάρκεια των περιόδων που εμφανίζονται οι αλλεργίες επιδρά θετικά στη μη εμφάνιση της αλλεργικής αντίδρασης σε αλλεργικά άτομα. Μερικά μεμονωμένα άτομα έχουν δείξει αλλεργική αντίδραση στη γύρη και στα μελισσοκομικά προϊόντα γενικότερα. Συμβουλεύονται να αρχίσουν με προσοχή την πρόσληψη μικρών ποσοτήτων, τη διατήρηση της οριακής ποσότητας πρόσληψης για 2 εβδομάδες και κατόπιν την αύξηση αυτής της ποσότητας έως της κανονικής δόσης. Η γύρη που συλλέγουν οι μέλισσες είναι η εντομόφιλη και όχι η ανεμόφιλη στην οποία οφείλονται οι αλλεργίες.

 • Η γύρη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ρουτίνη γνωστή ως βιταμίνη R (60 mg/100 gr γύρης) ουσία η οποία αυξάνει την αντίσταση των τριχοειδών αγγείων, προφυλάσσοντας τον οργανισμό από εγκεφαλικές αιμορραγίες.
 • Η γύρη περιέχει γοναδοτρόπες ορμόνες.
 • Η γύρη βοηθά στη διανοητική λειτουργία και έχει διουρητική δράση.
 • Η γύρη βοηθά στη βελτίωση της όρεξης γι' αυτό συνίσταται ιδιαίτερα στα εξής: Αδυναμία και γενική εξασθένιση του οργανισμού, Απώλεια βάρους, Εντερικές ανωμαλίες, Απώλεια μνήμης, Κακό μεταβολισμό.
 • Η γύρη βοηθά στη βελτίωση της κατάστασης ατόμων που έχουν ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις και βοηθά ώστε να αποκτήσουν βαθμιαία αντίσταση (ανοσοποίηση).
 • Η γύρη βοηθά στη θεραπευτική αγωγή κατά της φλεγμονής του προστάτη.
 • Είναι πλούσια σε κυστίνη, ένα αμινοξύ που επηρεάζει θετικά την τριχοφυία και το χρώμα των μαλλιών.
 • Η γύρη μετριάζει και περιορίζει σημαντικά τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης.
 • Δίνει ευεξία, αυξάνει την αυτοπεποίθηση και βελτιώνει τη σεξουαλική κατάσταση.
 • Περιέχει βιολογικά ενεργές ουσίες που επηρεάζουν θετικά την όρεξη, την απόθεση λίπους στον οργανισμό, τη λειτουργία των ωοθηκών και του θυροειδούς αδένα και γενικά προάγει την καλή φυσική κατάσταση του σώματος.

Η γύρη χρησιμοποιείται ακόμη σαν απολυμαντικό, σαν φυσικό τονωτικό του ύπνου, σε αναπνευστικά προβλήματα, σε πεπτικές διαταραχές, σε προβλήματα λαιμού και για μυϊκή ενδυνάμωση. Τριάντα πέντε γραμμάρια γύρης (μια κουταλιά της σούπας) την ημέρα, καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Η κατανάλωση γύρης θα πρέπει να συνεχιστεί χωρίς διακοπή για 4 - 6 μήνες ανάλογα με τις ανάγκες και την αντίδραση κάθε ατόμου. Η γύρη καταναλώνεται αυτούσια ως έχει, σε διάλυση με κάποιο χυμό ή σε μίγμα με μέλι.

Το κέντρο μας διαθέτει τη γύρη σε δύο μορφές. Αναμεμιγμένη με μέλι και σε φυσική μορφή γύρη νωπή που χρειάζεται ψυγείο για να συντηρηθεί.

Δοσολογία: Eνήλικες - ένα κουτάλι της σούπας γύρη κάθε πρωί. Παιδιά 6 - 12 χρόνων ένα κουταλάκι του γλυκού σκέτο ή σε γάλα μισή ώρα πριν το πρωινό. Παιδιά 3- 5 χρόνων ένα κουταλάκι του καφέ μέσα στο γάλα ή σε μια πορτοκαλάδα μισή ώρα πριν το πρωινό.

Βασιλικός Πολτός: Η γνωστή άγνωστη θαυματουργή ουσία

Ο Βασιλικός Πολτός είναι μία κρεμώδης ουσία που εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των εργατριών μελισσών. Χαρακτηρίζεται από ένα ελαφρύ δριμύ άρωμα και όξινη γεύση που οφείλεται στο πολύ χαμηλό Ph. Η ονομασία του προέρχεται από το ότι οι προνύμφες που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες, τρέφονται αποκλειστικά με μεγάλη ποσότητα από την τροφή αυτή. Στον Β. Π. βρίσκεται ο καθοριστικός εκείνος παράγοντας που μετατρέπει την προνύμφη μέλισσα από εργάτρια σε βασίλισσα.
Χημική σύσταση: Ο Βασιλικός Πολτός είναι πλούσια πηγή βιταμινών, ανόργανων στοιχείων και αμινοξέων. Η μέση χημική του σύσταση είναι υγρασία 65%, πρωτεΐνες 14%, υδατάνθρακες 12%, λιπίδια 5% και ανόργανα στοιχεία 1%. Το υπόλοιπο ποσοστό αποτελείται από διάφορες ενώσεις όπως το 10υδροξυ-δεκενοικό οξύ, η γ-γλουβίνη, νουκλεϊκά οξέα, βιταμίνες της ομάδας B, η βιταμίνη C, το παντοθενικό οξύ, η βιοπτερίνη, η νεοπτερίνη, η ακετυλοχολίνη, γενετήσιες ορμόνες (οιστραδιόλη, τεστοστερόλη, προγεστερόλη, κ.ά.). Αρκετά συστατικά του Βασιλικού Πολτού παραμένουν απροσδιόριστα.

Επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό: Το προϊόν έγινε αντικείμενο πολλών μελετών κάτω από αυστηρό ιατρικό έλεγχο σε νοσοκομεία με την επίβλεψη ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων. Οι έρευνες έγιναν κυρίως για τις επιδράσεις του προϊόντος στις νευρασθένειες, στην ανάρρωση από διάφορες καταστάσεις, στην υπερκόπωση, στη γηριατρική, στην πορεία της εγκυμοσύνης και σε αρκετές περιπτώσεις διαταραχών του οργανισμού.

 • Ο Βασιλικός Πολτός βοηθά στην αντιμετώπιση των ρευματικών αρθρίτιδων λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε 10υδροξυ-δεκενοικό οξύ και παντοθενικό οξύ.
 • Ο Βασιλικός Πολτός βοηθά το γηρασμένο και ταλαιπωρημένο οργανισμό.
 • Ο Βασιλικός Πολτός βρίσκει μεγάλη εφαρμογή στην παιδιατρική. Ιταλοί επιστήμονες μετά από μακροχρόνια πειράματα σε βρέφη που γεννήθηκαν πρόωρα, σε παιδιά ηλικίας μέχρι 7,5 χρονών, καθώς επίσης και σε παιδιά με αναιμία, πνευμονία, βακτηριακές λοιμώξεις και άλλα κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα: α) Σε όλες τις περιπτώσεις ο Βασιλικός Πολτός αύξησε το σωματικό βάρος. Όταν διακοπεί η χορήγηση του Βασιλικού Πολτού το βάρος σταθεροποιείται και όταν συνεχιστεί αρχίζει πάλι να αυξάνεται. β) Ο Βασιλικός Πολτός βελτιώνει σημαντικά την όρεξη. Τα θετικά αποτελέσματα εμφανίζονται συνήθως 20 μέρες μετά την έναρξη της θεραπευτικής αγωγής. γ) Αυξάνονται και σταθεροποιούνται τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε αναιμικά παιδιά. δ) Ενισχύεται σημαντικά η δυναμικότητα του οργανισμού και η αντοχή του στις αρρώστιες.
 • Η υψηλή περιεκτικότητα του Βασιλικού Πολτού σε ακετυλοχολίνη βοηθά ώστε να μειωθεί η πίεση του αίματος και θεραπεύει τη χρόνια δυσκοιλιότητα.
 • Ο Βασιλικός Πολτός βοηθά στη βελτίωση της γενικής διάθεσης, αυξάνει την ικανότητα για εργασία και την όρεξη και τέλος βοηθά ώστε τα άτομα να αποκτήσουν μεγαλύτερη διανοητική και σωματική δύναμη.
 • Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες ο Βασιλικός Πολτός έχει αντισηπτικές και μικροβιοκτόνες ιδιότητες.
 • Σε πειράματα που έγιναν από Καναδούς επιστήμονες απεδείχθη ότι ο Βασιλικός Πολτός εμποδίζει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων και πιθανώς το θάνατο από την αρρώστια στα ποντίκια.
 • Ο Βασιλικός Πολτός βρίσκει εφαρμογή στη θεραπεία της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας.
 • Ο Βασιλικός Πολτός βρέθηκε ότι είναι ωφέλιμο θεραπευτικό μέσο για την προστασία των ούλων από αιμορραγίες.
 • Ο Βασιλικός Πολτός διεγείρει τα επινεφρίδια με αποτέλεσμα την έκκριση ορμονών που έχουν σχέση με τον μεταβολισμό των υδατανθράκων.
 • Ο Βασιλικός Πολτός έχει ευεργετικές επιδράσεις σε ορισμένα είδη δέρματος (επίπεδες κρεατοελιές). Επίσης, ο Βασιλικός Πολτός βοηθά στο να αντιμετωπιστεί ο ερυθηματώδης λύκος, το ερύθημα στο πρόσωπο και άλλες καταστάσεις κακής υγείας του δέρματος.
 • Ο Βασιλικός Πολτός βοηθά άτομα που πάσχουν από γενική εξάντληση, αϋπνία, νευροψυχώσεις, ζαλάδες και γενικά κακοκεφιά.
 • Ο Βασιλικός Πολτός περιέχει γενετήσιες ορμόνες (τεστοστερόλη, προγεστερόλη, οιστραδιόλη) σε συγκεντρώσεις που βοηθούν τους άντρες να βελτιώσουν την σεξουαλική τους ζωή και να αυξήσουν την μυϊκή τους δύναμη. Στις γυναίκες συμβάλλει σημαντικά στην γαλακτοπαραγωγή μετά την γέννα και στην αγγείωση του δέρματος δίνοντάς του έτσι λαμπερότητα και ομορφιά. Το κέντρο μας διαθέτει το Βασιλικό Πολτό σε δύο μορφές. Αναμεμιγμένο με μέλι και σε φυσική μορφή Βασιλικό Πολτό που χρειάζεται κατάψυξη για συντηρηθεί.

Δοσολογία: Για τους ενήλικες συνιστάται κάθε πρωί πριν το πρωινό γραμμάριο βασιλικού πολτού κάτω από τη γλώσσα. Τις δύο, τρεις πρώτες μέρες να καταναλώνεται μισό γραμμάριο βασιλικού Πολτού για να συνηθίσει ο οργανισμός. Για παιδιά κάτω των 12 ετών η μισή δόση.

Η πρόπολη Φυσική τροφή “Φάρμακο”:

Η πρόπολη είναι ρητινώδης κολλώδης ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες από διάφορα φυτά την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες και την χρησιμοποιούν για να στεγανοποιήσουν και απολυμάνουν το εσωτερικό της φωλιάς τους. Χημική σύσταση. Η πρόπολη περιέχει κύρια ρητίνη (55%), κερί (30%), αιθέρια έλαια (10%), γύρη (5%).

Φυσικές ιδιότητες: Το χρώμα της πρόπολης εξαρτάται από την φυτική της σύσταση. Συνήθως είναι καφέ-πράσινη, καστανή, σκούρα καφέ. Είναι αδιάλυτη στο νερό και διαλυτή στην αλκοόλη, στην βενζίνη και σε διάλυμα καυστικού νατρίου.

Επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό:

 • Η πρόπολη περιέχει σε μεγάλες συγκεντρώσεις φλαβόνες, φλαβονόλες και φλαβονόνες, οι οποίες έχουν τις εξής επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. α) Έχουν ευεργετική επίδραση στα τριχοειδή αγγεία. β) Έχουν αντιφλεγμονική δράση στις αρθρώσεις, στο δέρμα και στους βλεννώδεις ιστούς. γ) Προστατεύουν την βιταμίνη C από οξειδώσεις. δ) Αναστέλλουν την συνάθροιση ερυθροκυττάρρων in vitro και in vivo. ε) Βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. στ) Έχουν αντιβακτηριακή δράση στα gram θετικά και gram αρνητικά βακτήρια. ζ) Έχουν αντισηπτική δράση και σε συνδυασμό με οργανικά οξέα με διπλό βενζοικό δεσμό, αυξάνουν την έκκριση της χολής.
 • Η πρόπολη χρησιμοποιείται για την θεραπεία τραυμάτων των αναπνευστικών οργάνων, της στοματικής κοιλότητας και άλλων περιοχών του ανθρωπίνου σώματος.
 • Η πρόπολη χρησιμοποιείται κατά του χρόνιου κνησμού για την θεραπεία της τοπικής κοκκινίλας, της φαρυγγίτιδας, των μυκητιάσεων και γενικά προβλήματα ωτορινολαρυγγολογίας.
 • Αλκοολικό εκχύλισμα πρόπολης 50% χρησιμοποιείται για την θεραπεία της χρόνιας ωτίτιδας.
 • Βοηθά στην αντιμετώπιση προβλημάτων ρευματικής αρθρίτιδας και σπονδυλικής αγκύλωσης.
 • Η πρόπολη χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική για την θεραπεία προβλημάτων της στοματικής κοιλότητας.
 • Η πρόπολη βοηθά στην αντιμετώπιση του έλκους και αντιμετώπιση προβλημάτων του προστάτη.
 • Η πρόπολη χρησιμοποιείται κατά κόρον στα καλλυντικά, σε λοσιόν, σε κρέμες προσώπου, σε διάλυμα με οινόπνευμα, σε σαπούνια, σαμπουάν και οδοντόπαστες.

Το δηλητήριο της μέλισσας:

Το δηλητήριο της μέλισσας περιέχει 18 ενεργές ουσίες. Μελιτίνη, απαμίνη, ντοπαμίνη, αδολαμίνη είναι μερικές ουσίες που περιέχονται στο δηλητήριο.

Επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό:

 • Αρθρίτιδα και σε φλογώσεις κάποιου συστήματος. Η θεραπεία με δηλητήριο μπορεί να φανεί χρήσιμη και στην ρευματοειδή και στην οστεοαρθρίτιδα, βοηθώντας και κατά του πόνου και κατά του φουσκώματος (πρηξίματος).
 • Χρόνιες βλάβες τεντονίτιδα και άλλες περιοχές με τραυματισμό ανταποκρίνονται καλά στην θεραπεία με δηλητήριο. Σε χρόνιους πόνους πλάτης και «σβέρκου» μπορεί να επιδράσει θετικά, όπως και σε άλλους πόνους.
 • Πληγές (σημάδια) ιστών.
 • Πολλαπλή σκλήρωση.

Πηγές:

 • Chinese Herbal Remedies by Albert Y. Leung (New York, N.Y.: Phaidon universe).
 • “Royal jelly” by James Witwicki in country health (Sept/Oct 1995).
 • Nutritional Immunology by Jau-Fei Chen, Ph.D (Provo, Utah: Bright Ideas Press).
 • “Royal food from the honey bee” by Susan Smith and Susan Smith Jones in the Herbalist (November 1979).
 • “Propolis: Miracle from bees” by Torney Smith and Susan Smith Jones in the Herbalist (December 1979).
 • Bee pollen and your health by Carlson Wade (New Canaan,Ct: Keats Publishing, Inc.).
 • The royal jelly miracle by Dr. Reynaud Allen, ND. And John B. Lust, N. D. (New York, NY: Benedict Lust Publications).
 • The American Apitherapy Society, Inc. P.O. Box54 Hartland four corners, VT. 05049-1998 Internet

 

Φωτογραφίες: